základní škola Bašť

základní škola Bašť
4j8dss-bast-v05-namesti_01_lowres.jpg
q9hriv-bast-v02-hala_03_lowres.jpg
nnq793-bast-v03-telocvicna_01_lowres.jpg
9xa7hv-bast-v01-trida_1_lowres.jpg
e45eif-s001_bast_ps_axo_lowres.jpg
dxbabn-bast-v06-axo_02_lowres.jpg
wilfjt-bast-v07-axo_2_lowres.jpg

Historický hospodářský dvůr z 18.století, který v téměř původní podobě zůstal na předmětném pozemku, je pro náš návrh vodícím urbanistickým vzorem, který se snažíme do maximální míry zachovat a posílit, abychom do něj mohli vstoupit novou, moderní a intenzivnější zástavbou.
Na jižní a východní straně pozemku zachováváme původní podélné domy, na severovýchodě a západě doplňujeme budovami podobných proporcí a s podobnou kompaktností.
Do takto částečně zachovaného a zároveň důsledněji ohraničeného dvora vkládáme školu, jako o něco lehčí a jemněji působící stavbu. Škola je umístěna tak, aby rozdělila původní prostor dvora na veřejnou část (náměstí/náves) a na soukromou část školních dvorů a zahrad.

projekt: 2020/2021
typ projektu: architektonická soutěž - 1.místo
místo: Bašť
vizualizace: Filip Zelenka
spolupráce: Kateřina Hroncová (Banality Studio), Dvořák&Partners